El bosc té el seu metabolisme. Hi viuen plantes, animals, fongs, bacteris, virus i qui sap què més! Tots en viuen, uns dels altres. Entra i surt matèria i també energia. Hi ha transport, producció, reproducció, transformació i mil funcions més.
A la ciutat també. La ciutat és el cau principal dels humans, però només una petita part del seu hàbitat. La major part del territori dels ciutadans és fora de la ciutat: l’aire, l’aigua, els nutrients i els materials que es consumeixen a la ciutat solen provenir de lluny, de molt lluny.
I a la ciutat els humans comparteixen espai amb moltes altres espècies amb les que estableixen relacions de simbiosi, competència, parasitisme o depredació.
La ciutat penetra pregonament dins del bosc. Els boscos periurbans són com són per la proximitat de la ciutat.
El bosc penetra fins el cor de la ciutat. Dins la trama urbana, bosquets complets, jardins i avingudes arbrades esdevenen cataus d’organismes nemorals. Indefectiblement connectades. Altrament, inviables.
Estols d’estornells que tenen plat a taula al delta del Llobregat dormen a la plaça de Catalunya; gamarusos que niuen al campanar de la vila cacen ratolins a la riera; pinsans transeuropeus s’hostatgen als jardins de Pedralbes; orenetes acabades d’arribar de la hivernada africana fan niu a les Cases Barates; rates pinyades i dragons que dormen a les teulades se’n van a caçar sota els fanals del parc; milers de pit roigs que fugen dels freds septentrionals, troben recer hivernal a Collserola, a la Devesa i a molts parcs urbans; marfulls, galzerans i falzies negres, plantes pròpies del bosc perennifoli madur, troben recer sota les alzines al bell mig de la capital. I així, centenars d’espècies. Fins i tot senglars a la Diagonal de Barcelona.
Els boscos urbans –a tocar o dins la ciutat, atapeïts o esparsos, complets o parcials- prenen un caire manllevat de l’urbs. Els factors ambientals que condicionen la vida d’aquests boscos es veuen modificats per l’urbanització: aigua, llum, temperatura, vent, humitat,… Tot es veu modificat!
La vida que ve del bosc s’escampa a través de la xarxa verda de la ciutat. Aprofitant oportunitats. També plantejant conflictes. Gairebé sempre, però, oferint gaudi als ciutadans humans.
Descarrega’t la Guia de boscos urbans!